Pink Royalty!

Pink Royalty!

Pink Royalty!

Wij noemen rosé ‘Pink Royalty!’ omdat het stiekem een heel lekkere wijnsoort is. Rosé heeft jaren een beetje in het verdomhoekje gezeten. Het zou een vrouwendrankje zijn. Rosé zou een mengsel van witte en rode wijn zijn. Allebei niet waar! Rosé is een volwaardige wijn!

Om meteen maar te beginnen met het mengen van rood met witte wijn om rosé te verkrijgen. In Europa is het verboden om rode met witte wijn te mengen. Behalve bij Champagne rosé, daarbij mag wel gemengd worden om een rosé te krijgen.

 

Zomerse wijn

Met name in de zomer is rosé lekker om te drinken omdat het een frisse, fruitige wijnsoort is en goed gekoeld geserveerd kan worden. Maar net als met witte en rode wijnen heb je zoveel verschillende soorten. De bekendste rosé komt uit de Provence, deze zijn vaak bleek roze van kleur en daar hebben we meteen de volgende horde te pakken. Omdat rosé uit de Provence zo licht van kleur is word er vaak gedacht dat rosé die donkerder is zoete wijn zou zijn. Ook niet waar!

Per land wordt van verschillende druifsoorten rosé gemaakt maar voor 90% van blauwe druiven. Italiaanse rosé is over het algemeen vaak wat donkerder van kleur, dit komt omdat de wijnmaker de velletjes van de druiven iets langer laten zitten. Hoe langer de schillen van de blauwe druif bij de most blijven, des te dieper de kleur van de rosé.

 

De druif

Bijna van elke druif die voor de rode wijn gebruikt word kun je rosé van maken. In Frankrijk zijn de druifsoorten voor het produceren van rosé heel overzichtelijk. Voor 90% word de rosé in de Provence van Pinot Noir gemaakt. In het Rhone en Loire dal van Pinot Noir, Merlot, Grenache en Malbec.

Italië is een geval apart. Er zijn zoveel verschillende druifsoorten dat er ook zoveel verschillende soorten rosé zijn. Numero-V verkoopt op dit moment rosé van verschillende druifsoorten waaronder Negroamaro, Pinot Nero, Sangiovese en een blend van Gamay en Petit Rouge. En dan hebben we het nog maar over 4 verschillende rosé’s. Als wij rosé zouden verkopen van alle geschikte rosé druiven in Italië dan ligt dat aantal ruim over de 100 verschillende wijnen.

 

Twijfel

Twijfel je nog of rosé nou een volwaardige wijn is? Of je als stoere vent nou wel een glas rosé moet drinken? Je hoeft niet meer te twijfelen. Bestel gewoon eens een fles, proef en drink en daarna praten we verder.

Onze nieuwste aanwinst is een rosé uit Aosta van Maison Agricole D&D. De Laetitia is een lichtrode Rosé met een bloemig aroma. De Rosé gaat heerlijk  als aperitief, is lekker met antipasti en fruitige salades. Een all-time favoriet is de Pinot Nero Rosé van Cà Montebello. Een heerlijk lichtroze rosé met een heel fijn bubbeltje. Heel fijn op het terras, maar ook lekker bij desserts met aardbeien, perziken, fruitsalade, pittige kazen en kastanjes.

Durf je het echt aan bestel dan gewoon ons Pink Royalty Rosé pakket.

Nog een super tip, probeer ook eens een frosé!

 

*Image source: Wine Folly

Numero-V Nieuwsbrief