Wijntrends 2018

wijn trends 2018

Wijntrends 2018

Elk jaar wordt er weer flink op los gespeculeerd, wat zijn de wijntrends voor het nieuwe jaar? In 2016 was blauwe Chardonnay helemaal het ding. Vorig jaar ging iedereen helemaal los op de bio- en natuurlijke wijnen. Ook onze leveranciers gaan steeds meer biologische wijnen produceren en sinds december 2017 hebben ook wij een leverancier van natuurwijnen. Vorig jaar werd de orange wine geïntroduceerd en dit jaar zal deze wijn verder ontwikkeld worden en zal je deze ook steeds vaker op het menu terug zien.

 

Onbekende druifsoorten

Maar is er dan een trend voor 2018 die je niet moet missen? Onbekende druiven zullen blijven opkomen. Voor wijn uit Italië is dat geen probleem aangezien er wel meer dan 2000 type druiven zijn waar wijn van wordt gemaakt. Er is maar een klein deel van deze druifsoorten die op de internationale markt uitkomt.
Maar omdat de mens een nieuwsgierig wezen is gaan we op zoek naar vernieuwing en dus naar nieuwe wijnen van onbekende druifsoorten en ook wijn uit onbekende wijnlanden. Wijn uit bijvoorbeeld Roemenië, Hongarije, Macedonië maar ook gewoon uit Nederland zullen dit jaar hun opkomst maken. Stuk voor stuk mooie wijnlanden met lekkere en ook bijzondere wijnen.

 

Zwart!

Een heel bijzondere trend die in 2017 al een beetje begonnen is, is de zwarte trend. Zo is er zwart ijs, zwarte kaas en zelfs zwarte wijn. Helemaal zwart is de wijn niet. De wijn is zo donkerrood, tegen het paarse aan dat het net zwart lijkt. De wijn komt van de Saperavi druif die alleen in Georgië voorkomt. Zowel de schil als het vruchtvlees zijn rood en dat maakt dat de wijn die ervan gemaakt wordt, zwart word genoemd.

 

Weinig alcohol en alcoholvrije wijn

Wil je minderen met alcohol dit jaar dan zit je met de alcoholvrije wijn helemaal spot-on de trend voor 2018. We hebben vorig jaar al best wel wat alcoholvrije wijnen getest. Wij hebben nog niet ‘de’ perfecte alcoholvrije wijn gevonden. De smaak van de alcoholvrije wijnen komt niet overeen met de wijnen zoals wijn bedoeld is. Het lijkt eerder op veredelde limonade.

Het kan aan ons liggen natuurlijk!

We zien wel een andere trend in wijn die goed aansluit op de alcoholvrije wijn trend. De wijnen met een laag percentage alcohol. Probeer bijvoorbeeld eens de Moscato d’Asti of de Sangue di Giuda, mooie frisse beetje zoetige wijnen met 5 a 6% alcohol percentage. Je kan natuurlijk ook voor een lekkere Duitse wijn gaan, deze hebben vaak een lager alcoholpercentage. Een ander bijkomend voordeel is dat Duitse wijn over het algemeen weinig calorieën bevat. Door de strikte Duitse regelgeving hebben deze wijnen weinig suikers en een zeer laag alcoholpercentage, dus caloriearm en dus ook nog eens goed voor de slanke lijn!

De alcoholvrije wijn moet nog even verder ontwikkeld worden, maar zodra de topper op de markt komt laten we je dit zeker weten.

 

Ontwerp

De jonge wijndrinker wordt steeds kritischer. Naast dat er lekkere wijn gedronken moet worden, moet het etiket en de fles er qua design ook nog eens mooi uitzien. Wat wij zien is dat de nieuwe generatie van gevestigde wijnhuizen bezig zijn met het moderniseren van de wijnen maar ook van het design. Vooral bij Spaanse wijnen zie je deze trend. Maar ook de jonge Italiaanse wijnmaker kijkt tegenwoordig met zorg naar het label en de fles. Dus de klassieke wapenschilden kunnen misschien over een paar jaar wel verdwenen zijn of gemoderniseerd.

Wij hebben zelf ook een paar pareltjes in het assortiment. Kijk maar eens naar de labels van Le Marie Vini, of naar de wijnen van Alessandro Pascolo, of de Gatto Bianco en Gatto Nero van Funaro.

Wij wensen je in ieder geval een mooi wijnjaar!

Recent bekeken wijnen

Numero-V Nieuwsbrief