Wijnreis Friuli en Toscane

Wijnreis Friuli en Toscane

Wijnreis Friuli en Toscane

In ieder geval een keer per jaar gaan we naar Italië om mooie wijnen te zoeken en om onze leveranciers te bezoeken. Ditmaal ging de reis naar Friuli, Toscane en Asti. Maanden van tevoren maken we al een heel reisschema, waar blijven we slapen en welke wijnhuizen moeten we bezoeken.

Deze bezoeken geven ons altijd een heel goed idee van wie de wijnmaker nou eigenlijk is en hoe hij of zij het bedrijf bestiert. Dit vinden wij belangrijk zo leer je, je leveranciers het beste kennen en kunnen wij met een gerust hart en vol vertrouwen de wijnen aanbieden aan onze consumenten.

 

Friuli

In Friuli-Venezia-Giulia of gewoon kortweg Friuli, hebben we de meeste wijnhuizen bezocht. Friuli ligt in het Noord-Oosten van Italië en schurkt tegen de Sloveense grens aan. De hoofdstad van Friuli is Triëste, alhoewel de echte Friulanen het daar niet mee eens zijn en Udine als hun hoofdstad beschouwen.

Bij aankomst in Friuli hadden we meteen ’s middags onze eerste afspraak bij Borgo Conventi. Borgo Conventi is een wat groter wijnhuis dat mooie elegante wijnen produceert sinds 1975. Na onze reis hebben we besloten om geen wijnen van Borgo Conventi te importeren. Niet omdat ze slechte wijnen verkopen maar omdat andere wijnhuizen tijdens onze reis meer goede indrukken achter hebben gelaten. Zoals gezegd vinden we het belangrijk om de wijnproducent te leren kennen en bij Borgo Conventie was dit niet het geval.

Tijdens ons verblijf in Friuli overnachtten we bij Zuani Casa een mooie bed and breakfast. Bij toeval produceert Zuani Casa ook wijnen. Door ons drukke schema hebben we helaas geen kans gehad om wijnen van dit huis te mogen proeven.

Het noorden van Italië kampt met een plaag van de gemarmerde bruine stinkwants. Dit kevertje wordt met de soja transport vanuit Azië meegevoerd naar Italië. De beesten zitten werkelijk waar overal. Dit beestje tast de fruitteelt en dus ook de druiven aan. Voor de mens zijn ze gelukkig niet schadelijk. Tijdens onze eerste nacht in Zuani Casa hebben we de kamer eerst moeten ontdoen van tenminste 30 van deze beesten voordat we met een gerust hart in bed konden gaan liggen.

 

I Feudi di Romans

Ons tweede wijnhuis bezoek was aan I Feudi di Romans. We werden ontvangen door Nicola Lorenzon, de derde generatie eigenaren van het bedrijf. Als je ontvangen wordt door de eigenaar of door iemand van de familie dan heb je bij ons al meteen een streepje voor. Je hebt hart voor de zaak maar je gaat ook serieus om met de potentiële importeur of belangstellende. I Feudi di Romans maakt mooie elegante wijnen. Veel van de lokale druiven passeren de tafel, Refosco, Friulano, Ribolla Gialla, maar ook wijnen van Chardonnay, Merlot en Gewurztraminer.

 

Lis Fadis

We zijn al een tijdje aan het flirten met Lis Fadis. Lis Fadis ligt op een hele mooie locatie bijna sprookjesachtig. Het wijnhuis maakt hele mooie wijnen die je zelfs nog een paar jaartjes zou kunnen bewaren. De eigenaren zijn bij toeval met wijnmaken begonnen en kwamen erachter dat als de wijn wat langer rijpt dat de resultaten met 80% aan kwaliteit zouden stijgen. Omdat de wijnen van zulke hoge kwaliteit zijn ligt de gemiddelde prijs per fles wel wat hoger. Wij laten ze in ieder geval graag aan jullie proeven.

 

Een oude vriend verlaat ons

Alturis is een van de wijnhuizen waarvan we de wijnen vanaf het begin hebben gevoerd. We waren er nog nooit op bezoek geweest dus dit was de uitgelezen kans. Na een kleine deceptie rijker hebben we besloten om met deze leverancier te stoppen. Alle wijnen van Alturis zijn daarom bij ons in de uitverkoop. Dus kijk snel of er iets voor je bij zit.

 

Alesandro Pascolo

Numero-V verkoopt al enige tijd de wijnen van Alessandro Pascolo en deze vallen altijd in zeer goede aarde bij onze klanten. We hebben Alessandro al meerdere malen ontmoet op de Vinitaly en de Prowein maar nog nooit bij hem op het bedrijf geweest. Alessandro heeft het bedrijf van zijn vader over genomen en is het langzaam aan het moderniseren. Hij kan passievol vertellen over hoe hij tijdens de rijping soms niet kan slapen en dan maar weer de wijnkelder in gaat om toch even te checken of alles goed gaat met de ontwikkeling van de wijn. Geïnteresseerd in wijnen van Alesandro, kijk dan snel op onze website.

 

Toscane

Glooiende heuvels, cypressen, idylische plaatjes. Het is allemaal waar! Wie aan Italië denkt schetst vaak een beeld van Toscane voor zich. We verbleven in Livorno en vandaar uit hebben we twee wijnhuizen bezocht.

 

Colle Massari – Grattamacco

Een van de mooiste wijnhuizen waar wij ook vanaf het begin van ons bestaan wijn van verkopen. Ondanks dat het een gevestigde naam is en een relatief groot wijnhuis, zijn het zeer vriendelijke mensen met interesse voor wat je doet. Colle Massari heeft een viertal wijnhuizen waarvan Grattamacco er een is, mooi verzorgt en opgeruimd. Onze gastvrouw vertelt passievol over het wijnhuis Grattamacco en hoe het bestierd word. Dat elk wijnhuis van Colle Massari z’n eigen crew heeft en dat iedereen voor 100% kwaliteit gaat. We hebben wijn uit het vat geproefd wat natuurlijk al een ervaring op zich is, helemaal als je deze dan kan proeven naast dezelfde volrijpe wijn uit de fles. Op dit moment hebben we nog maar een wijn van Colle Massari in ons assortiment maar daar gaan er zeker meer van komen.

 

Rigoli Vini

Het laatste wijnhuis dat we in Toscane hebben bezocht is Azienda Rigoli. Een klein wijnhuis waar vader met twee zoons de volledige wijnproductie op zich nemen. Ze produceren 6 wijnen maar allemaal van zeer hoge kwaliteit. Tijdens de wijnproeverij op 11 november hebben sommige van jullie al een voorkeur voor een van deze wijnen aangegeven. Dus houd ze in de gaten want binnenkort zijn deze wijnen aan ons assortiment toegevoegd.

 

Asti

Asti ligt in het zuidelijke deel van Piemonte en staat bekend om de productie van Moscato d’Asti. We slapen hier in een heus kasteel, waar een B&B in huist met een wellness, waar je je kan laten masseren of waar je kan ontspannen na een lange reis.

 

Dogliotti

Ons bezoek is aan een leverancier waar wij al een aantal wijnen van in ons assortiment hebben, Dogliotti 1870. Een waar familiebedrijf. Onze gastheer Ivan is een van de zoons van de eigenaar, de andere zoon Erik is de wijnmaker. Daarnaast zitten alle drie de broers van de eigenaar in het bedrijf en nog een neef die verantwoordelijk is voor de ontwerpen van de labels. Dogliotti is naast dat het een goed wijnhuis is ook belangrijk voor de omgeving Asti zelf omdat ze ook andere wijnbedrijven helpen faciliteren met bottelen van de wijnen. Naast zeer kwalitatieve Moscato d’Asti produceert Dogliotti ook andere mooie wijnen waarvan twee van de ‘Bad Boys’ van Italië, Barolo en Barbaresco. Houd dit wijnhuis goed in de gaten want we gaan zeker meer van hun producten verkopen. Kijk snel op onze website voor het assortiment.

 

Deze wijnreis was voor ons zeer productief en heeft ons weer nieuwe inzichten gegeven. Over het gebied Friuli bijvoorbeeld maar ook over onze leveranciers. We houden jullie natuurlijk op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen maar mochten jullie wensen hebben over bepaalde wijn, laat het ons dan vooral weten.

 

Team Numero-V!

Numero-V Nieuwsbrief