Wijnpretparken en wijnmusea

Wijnpretparken en wijnmusea

Wijnpretparken en wijnmusea

Wat is er nou leuker dan naar een pretpark te gaan of om een beetje cultuur te snuiven in een museum. Lekker ronddwalen door alle kunstschatten of een rondje in de achtbaan. Geweldig toch?!

Tegenwoordig hebben ook veel producten een museum, denk aan het kaasmuseum in Alkmaar en het Disgusting Food Museum in Malmö, Zweden. En ja, er zijn musea en pretparken waar wijn het thema is.

 

Neerlands trots

In Arnhem is het Nederlands wijnmuseum gevestigd. Hier kun je kennis maken met de wijncultuur en wijnhistorie. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van wijn is dit museum perfect. Na afloop kun je een goed glas wijn drinken in het wijn café van het museum. Er worden ook unieke wijnproeverijen gegeven met een rondleiding door de wijnkelders. Het museum is alleen op zaterdag geopend. Voor meer informatie kan je op de website van het museum kijken.

 

Spaanse wijnmakers

Het Museo del Vino in Malaga is van een ander kaliber. Dit museum is speciaal opgezet door een wens van lokale wijnmakers. De wijnmakers wilden een ruimte waar zij meer konden tonen over de kwaliteit, cultuur en historie over de wijnen uit Malaga. Het museum is gevestigd in het Palacio de Biedmas del siglo XVIII. Een rondleiding door het museum duurt ongeveer 40 minuten. Afsluitend krijg je twee wijnen en een uitleg over hoe je de wijn moet proeven.

 

Elke streek zijn eigen museum

Italië heeft diverse wijnmusea in verschillende streken in het land. Museo del vino in Chianti is gevestigd in Greve in Chianti. Greve is de hoofdstad van de Chianti streek. Het museum is opgericht door de familie Farloni. Jarenlang hebben ze materialen verzameld en vastgelegd over de rijke historie van de Chianti Classico wijn. Er is een vaste tentoonstelling. Je kan ook een bezoek brengen aan de wijnkelder waar je een wijnproeverij kunt bijwonen. Museo del vino in Barolo in Piemonte is het meest innovatieve museum. Het museum is geopend in 2010 en is gevestigd in een meer dan 1000 jaar oud kasteel. De gehele tentoonstelling laat zien hoe wijn de beschaving heeft beïnvloed maar ook de artistieke expressie en elk aspect van het dagelijkse leven in Italië. Het museum neemt zijn gasten ook mee op een tour die begint op de eerste verdieping en eindigt onder de grond in het kasteel.

 

Le cité du vin

In de wijnhoofdstad van de wereld, Bordeaux, staat een heus wijnpretpark. Geen achtbanen en andere wilde attracties maar alles is wijn wat de klok slaat. Hier leer je alles over wijn. In Le cité du vin is van alles te beleven. Je leert de wijnwereld kennen in 20 thema’s, een reis door de wijngebieden, een buffet van 5 zintuigen en nog veel, veel meer. Er zijn wisselende tentoonstellingen van kunstenaars die hun collecties kunnen tentoonstellen. Elk jaar wordt er een ‘gast-wijnland’ uitgenodigd om hun culturele (wijn)erfgoed te laten zien. Ook zijn er diverse diner mogelijkheden. Hier heb je keuze uit zo’n 500 verschillende wijnen. Van deze lijst kun je er ook nog eens 50 per glas bestellen. Ook aan de kinderen is gedacht, ze kunnen met kurk creatieve dingetjes maken. Daarnaast is er een audiotour speciaal met een leuke versie voor kinderen. Op de rooftopbar krijgen ze een glas druivensap. Dan kunnen ze lekker met je mee proosten!

Numero-V Nieuwsbrief