Vini Pascolo

Vini Pascolo

Vini Pascolo ligt in het zuidelijke deel van Ruttàrs, een van de zonnigste en mooste gebieden van Collio. Collio is bekend om de kwaliteits wijnen die daar vandaan komen en om de mooie omgeving. De wijngaarden beslaan zo’n zeven hectaren land, welke allemaal naar het zuiden liggen. De hele familie Pascolo werkt in het bedrijf. Daarnaast doen ze ook alle productie fases zelf van het snoeien van de wijnstokken tot het maken van de wijn.

Wij vinden het belangrijk dat we een goede band hebben met onze leveranciers dus hoe meer we van hen weten en zij van ons hoe beter onze samenwerking gaat. Lees hieronder het interview dat we met Alessandro Pascolo.

Wie ben je? Kun je wat over jezelf vertellen?
Ik ben Alessandro Pascolo en samen met mijn ouders ben ik de eigenaar van de wijngaard en wijnkelder. Wijnstokken opvoeden en wijnmaken is ons familiewerk. Ik draag de zorg over de wijngaarden, selecties maken en het productieproces beheer ik alleen. Mijn doel is om zoveel mogelijk de terroir te laten spreken en de authentieke ziel van de heuvel naar buiten te laten komen en de lang gerijpte wijnen een verhaal te geven om te vertellen.

Kun je iets vertellen over de geschiedenis van de wijngaard?
De boerderij is 40 jaar geleden gekocht door mijn opa. Mijn vader heeft de wijngaarden verbeterd en ongeveer 25000 wijnstokken geplant op 7 hectare. We zijn gegaan van privé klanten en regionale markt naar horeca klanten over de hele wereld. Om deze verandering te ondergaan, hebben we de productie gehalveerd, van 400 hectoliter per jaar naar 200.

Wat is het belangrijkste dat je wilt delen over jullie wijnen?
Wij willen de ziel van Ruttàrs heuvel blootgeven, met een speciale aandacht aan de expressie van de oogst en de verschillende druiven rassen. Hier zijn de wijnen altijd elegant en fris, met een potentie om te rijpen en bewaren en ze worden nog beter in de fles. Het zijn wijnen voor wijnliefhebbers.

Hoe zie je de toekomst van Italiaanse wijn in het  algemeen?
Italië heeft veel verschillenden klimaten, terroirs en druivenrassen, van noord tot zuid. Het is heel lastig om daar een algemene mening over te geven. Veel wijnboerderijen zijn klein en zij zullen de focus leggen op perfectie in hun wijn en speciale aandacht aan waarde te geven aan het land waar hun wijnstokken groeien.

Wie werken er op de wijngaard? En kun je een kleine introductie geven?
Ik werk er samen met mijn ouders. Vanaf het snoeien in de winter, alles gaat ons voorbij, zodat we het hele proces controleren in de wijngaard en de kelder. Niemand kent zijn wijngaard beter dan de wijnmaker zelf. Hierdoor krijgen we het beste van iedere plant.

Kun je een kleine anekdote vertellen of een grappig verhaal over de wijngaard?
In 1990, toen ik 10 was, gaf mijn vader 10 kleine wijnstokken om voor te zorgen. Toen is de passie geboren en het verhaal begon.

Ten laatste. Waarom hebben jullie besloten met Numero-v te werken?
Dankzij vrienden in Amsterdam heb ik kennis gemaakt met Numero-V. We waarderen hun liefde voor wijn van kleine onbekende boerderijen zoals bij ons. Wij denken dat zij ons idee goed kunnen uitleggen aan wijnliefhebbers in Nederland

Ga hier naar alle wijnen van Alessandro Pascolo

 

Recent bekeken wijnen

Numero-V Nieuwsbrief