Rigoli Vini

Rigoli Vini

Rigoli Vini ligt aan de Etruskische kust in Tosane. Rigoli produceert mooie biologische wijnen. Little big Tuscans!

 

Wie ben je? Kun je wat over jezelf vertellen?

Ik ben Niccolò en samen met mijn broer Eduardo en mijn vader Nelusco werk ik in de Rigoli wijnmakerij. Ik ben 35 jaar oud en ik heb rechten gestudeerd aan de universiteit. Tijdens mijn studie hielp ik mijn vader op de wijnmakerij. Nadat ik mijn graad had gehaald heb ik besloten om in het familie bedrijf te blijven werken, samen met mijn broer.

 

Kun je iets vertellen over de geschiedenis van de wijngaard?

Mijn vader Nelusco is in 1992 met de wijnmakerij begonnen. Hij is opgegroeid in een boerenfamilie die altijd op grote landerijen hebben gewerkt. Er werd daar graan, olijf olie, wijn en vlees geproduceerd. Toen mijn vader volwassen werd heeft hij heel lang als een medewerker in een bedrijf gewerkt. Aan het einde van de tachtiger jaren heeft hij besloten om terug naar het landleven te gaan en is toen zijn eigen wijnmakerij begonnen.

 

Wat is het belangrijkste dat je wilt delen over jullie wijnen?

Rigoli is een familiebedrijf. We werken hier elke dag vol passie aan het ontwikkelen van de wijn. De wijngaard ligt op een hele mooie locatie aan de Toscaanse kust waar de zon de harten van de wijnranken warmt. We ademen de zeebries die over de landerijen waait. In onze wijnen proef je dit allemaal terug, onze passie maar ook de atmosfeer van de wijngaard waar de druiven groeien.

 

Hoe zie je de toekomst van Italiaanse wijn in het algemeen?

Ik denk dat de toekomst van Italiaanse wijn goed zal zijn. Italië is de grootste producent van wijn in de wereld maar alleen een klein aantal wijnen en wijnmakers zijn bekend om hun kwaliteitswijnen. Vandaag de dag maken steeds meer Italiaanse wijnmakers  goede kwaliteit wijnen. De wijnen worden steeds meer en vaker gewaardeerd door experts maar ook opgenomen in gerenommeerde wijngidsen. Ik denk dat deze trend blijft groeien.

 

Wie werken er op de wijngaard? En kun je een kleine introductie geven?

Zoals gezegd zijn wij een familiebedrijf. Gedurende het jaar zijn, ik, mijn broer, mijn vader en mijn oom  te vinden op de wijnmakerij. Mijn broer is afgestudeerd aan de agrarische school en is verantwoordelijk voor de wijngaard en de wijnkelder. Nelusco, mijn vader onderhoud het volledige proces en helpt mee op de wijngaard. Mijn oom is de ‘handyman’, hij doet al het onderhoud in de wijngaard en de landerijen. Ik ben verantwoordelijk voor het commerciële gedeelte en voor de marketing strategie. Maar gedurende de oogst werken we met z’n allen mee om de druiven te plukken en het tot de beste wijn te maken.

 

Kun je een kleine anekdote vertellen of een grappig verhaal over de wijngaard?

Op het label van onze wijn L’Assiolo staan twee rode ogen in de nacht. Deze ogen zijn van de Assiolo een nacht vogel die in Toscane veel voorkomt. Maar als mensen het label zien denken ze altijd dat het de ogen van een kat zijn. We proberen uit te leggen wat het idee achter het label is maar voor iedereen blijven het kattenogen in de nacht.

 

Ten laatste. Waarom hebben jullie besloten met Numero-V te werken?

Wij werken met Annemarie en Marjolein omdat zij graag samenwerken met authentieke wijnmakers. Wijnmakers die met passie hun wijn maken. Omdat de wijnmaker zijn hart en ziel in het wijn maken stopt en niet alleen maar voor het geld gaat.

 

Wil je kennis maken met de wijnen van Rigoli Vini? Kijk dan snel in onze wijnshop naar de selectie van Rigoli Vini.

Recent bekeken wijnen

Numero-V Nieuwsbrief