Cantina Fiorentino

Azienda Agricola Valle dell’Asso

Azienda Agricola Valle dell’Asso heeft een hele lange wijngeschiedenis. Donato Vallone (1796 – 1867) was eigenaar van de wijngaarden vanaf 1820 in het stadje Cutrofiano, deze zijn nog steeds onderdeel van Azienda Agricola Valle dell’Asso. Daarna werd het bedrijf van generatie op generatie overgedragen. Tegenwoordig heeft Valle dell’Asso zo’n 70 hectare grond in zo’n 4 verschillende dorpen in het zuiden van Puglia. Tot voor kort was Don Gino Vallone eigenaar van het bedrijf, hij is echter recentelijk overleden. Het bedrijf is inmiddels overgenomen door Cantina Fiorentino, zij werkte al nauw samen met Azienda Agricola Valle dell’Asso en blijven de goede wijnen produceren en daarnaast vullen ze het assortiment aan met de wijnen van Cantina Fiorentina.

Wij vinden het belangrijk dat we een goede band hebben met onze leveranciers dus hoe meer we van hen weten en zij van ons hoe beter onze samenwerking gaat. Lees hieronder het interview dat we met Marina Saponari.

Wie ben je? Kun je wat over jezelf vertellen?
De Vallone familie is een oude bekende familie in het Salento gebied, het zuidelijke gedeelte van Puglia. Ze waren altijd al actief in de landbouw, olijfbomen en wijngaarden maar ze waren ook bekend als bankiers.

Kun je iets vertellen over de geschiedenis van de wijngaard?
De wijngaard van Valle dell’Asso is ontstaan aan het begin van de 19de eeuw en is sinds 1920 gevestigd op de plek waar nu de productie plaatsvind. In 1962 heeft Mr. Vallone besloten zichzelf helemaal te geven aan de wijn. Sinds 1995 kreeg hij daarbij hulp van Mr. Elio Minoia om een groot scala aan wijnen te ontwikkelen.

Wat is het belangrijkste dat je wilt delen over jullie wijnen?
De filosofie van Azienda Agricola Valle dell’Asso is gebaseerd op het idee om goede wijnen te produceren met een origineel en traditioneel karakter. Veel mensen kunnen rode wijn produceren van autochtone druiven maar wat wij ook nog van het terroir krijgen moet uniek zijn.

Hoe zie je de toekomst van Italiaanse wijn in het  algemeen?
De wijnen van Italië, maar vooral die van Puglia blijven herontwikkelen en ook dankzij het feit dat ons land nu meer wordt gewaardeerd, denk ik dat er goede mogelijkheden zullen zijn in de toekomst.

Wie werken er op de wijngaard? En kun je een kleine introductie geven?
De wijngaard van Valle dell’Asso is niet zo groot, er werken 5 mensen in productie, 1 iemand voor de sales, geholpen door 3 agenten in de buurt en 2 mensen voor boekhouding.

Kun je een kleine anekdote vertellen of een grappig verhaal over de wijngaard?
Mr. Vallone heeft een collectie van 500 uilen van over de hele wereld,  gemaakt van verschillende materialen. De uil is het symbool van Galatina en het heeft een sterke link met ons land.

Ten laatste. Waarom hebben jullie besloten met Numero-v te werken?
Ik heb Annemarie  in Düsseldorf ontmoet en we hadden meteen een klik. Ik vind werken met mensen leuk, en wat is er nou leuker dan werken met klanten die ook nog eens je vrienden zijn.

Ga hier naar alle wijnen van Cantina Fiorenrino ( Valle dell’Asso)

 

 

Numero-V Nieuwsbrief