Spaghetti aglio e olio

Spaghetti Aglio e Olio

Spaghetti aglio e olio is een oh zo traditioneel klassiek Italiaans pastagerecht maar is ook nog eens super simpel om te maken. Van origine komt het gerecht uit Napels vandaan, maar word in heel Italie bereid en gegeten. Het gerecht word gemaakt doormiddel van het licht sauteren van de gehakte knoflook in olijf olie. In sommige gevallen worden er gedroogde chili vlokken doorheen gedaan.

Italiaanse moeders leren hun zonen dit gerecht koken omdat het zo’n simpel te bereiden gerecht is. Dus dames als wij jullie zouden zijn, zou ik je man heel snel vragen om het maken van spaghetti aglio e olio onder de knie te krijgen. Want als je op een dag geen zin hebt om te koken, kan je man dit voor je maken zonder dat hij al te lang in de keuken hoeft te staan.

Zoals zo veel Italiaanse gerechten is dit gerecht ook ontstaan uit de ‘Cucina Povera’, vertaald de ‘arme keuken’. Wat wel belangrijk is, is dat de ingredienten die je gebruikt vers zijn. Als je het helemaal goed wilt doen, maak je ook de pasta nog zelf. Een recept voor het maken van pasta delen we nog wel een keer met jullie, want ook daar zijn vele varianten in.

DE WIJN ERBIJ

Omdat dit gerecht vrij veel olijfolie bevat is goed om een wijn te nemen die dit kan handelen. Daarom hebben wij voor de Fiano gekozen. Fiano Salento is een droge witte wijn met smaken van gele appel, perzik en een zekere mineraliteit.

Ideaal als aperitief, lekker bij lichte voorgerechten.

Benodigdheden (2 personen )

  • 1  chilipeper – 2 teentjes knoflook
  • 0.5 bosje bladpeterselie
  • 5 el olijfolie
  • 200 g gekookte spaghetti
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding

Snijd de peper fijn (verwijder indien gewenst de zaadlijsten). Pel en snijd de knoflook. Pluk en snijd de peterselie fijn. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de peper en knoflook circa 2 minuten. Voeg de spaghetti en peterselie toe aan de pan en roer goed door. Breng op smaak met een beetje zout.

Numero-V Nieuwsbrief