Pasta al ragù

Pasta al ragù

Pasta al ragù is een heel simpel en vrij traditioneel gerecht. Het gerecht word ook vaak misplaats pasta Bolognese genoemd. Maar van origine komt dit gerecht uit Toscane. Bij Ragu draait het om het vlees en niet zo zeer om de tomaten die er talrijk in verwerkt worden. Voor het vlees kan je rundergehakt nemen maar je kan ook kiezen om lekker gekruide worstjes te nemen en deze te ontvellen en opbakken zoals je dit met het gehakt zou doen.

Wij hebben gekozen voor de worstjes. Het vlees hiervan is al lekker gekruid en dit geeft extra smaak aan de saus.

 

De wijn erbij

We zouden wel gek zijn als we niet een Toscaanse wijn bij dit gerecht zouden adviseren. We kiezen de N’Etrusco van Rigoli vini. Deze wijn word ook wel een kleine Super Tuscan genoemd.

De wijn is helder robijnrood van kleur. De wijn geurt naar rijp fruit zoals kersen en blauwe frambozen.

N’Etrusco is zacht van smaak met fluweelachtige tannines. De wijn is heerlijk bij gerechten op basis van rood vlees, Cacciucco (een typisch gerecht uit Livorno en omstreken) kabeljauw en  flink gevulde soepen zoals Minestrone, en ribollita. N’Etrusco is gewoon een hele mooie wijn, van mooie druiven uit een prachtig gebied in Toscane.

 

 

Benodigdheden (3 a 4 personen)

Zoals bij veel gerechten is dit een beetje op de gok.

  • 1,5 kilo Roma tomaten (ontveld)
  • 6 gekruide worstjes
  • 1 rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 theelepel harissa
  • Basilicum
  • Witte zachte kaas (geitenkaas)
  • Olijfolie
  • Peper
  • Pasta (125 gram per persoon)

Bereiding

Snijd de ui fijn en fruit deze in een ruime pan. Zodra de uien glazig zijn voeg je de fijngesneden knoflook toe. Mag ook met de knoflookpers. Als de knoflook en ui zijn gefruit voeg dan de ontvelde worstjes toe en bak het geheel samen en bak het vlees als gehakt. Als het vlees gebakken is dan voeg je de tomaten toe.

Breng het geheel aan de kook en zet vervolgens het gas op spaar. Let op, geen deksel op de pan plaatsen want het is de bedoeling dat het vocht inkookt en grotendeels verdampt. Na ongeveer een uur zijn de tomaten wel uit elkaar gevallen. Hoe langer de saus staat hoe meer smaak deze heeft. Het lekkerste is als je de saus ‘s-ochtends al maakt en de hele dag lekker laat pruttelen.

Je kan de saus bij verschillende soorten pasta serveren. Wij hebben gekozen voor mini penne, maar het kan natuurlijk ook prima met Spaghetti. Kook de pasta al  dente volgens de gebruiksaanwijzing.

Serveer met de zachte witte kaas en een beetje basilicum.

Eet smakelijk!

Recent bekeken wijnen

Numero-V Nieuwsbrief