Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiana

Veel mensen weten niet wat ze met een aubergine aan moeten. Nou dat komt dan mooi uit. Want dit recept is een heerlijk slow cooked recept met aubergine.

De parmigiana in dit recept slaat niet op kaas zoals je wellicht zou denken maar op de latjes van de typisch Italiaanse luiken die je op de huizen terug vind. De latjes zijn schuin gepositioneerd ten opzichte van elkaar, net zoals je de aubergine in de ovenschaal legt.

Herkomst

Waar het gerecht van origine vandaan komt is niet helemaal duidelijk de een zegt Noord Italië en de ander heeft het over een Siciliaans gerecht. Zoals zoveel gerechten in Italië zullen de moeders van over heel Italië het wel klaar maken en zo hun eigen twist eraan geven.

 

DE WIJN ERBIJ

Voor de wijn erbij gaan we voor een wijn uit Aosta, de Torrette van D&D. Deze mooie volle rode wijn is een goede tegenhanger voor de rijke smaken in dit gerecht. De Torrette ruikt naar rozen, viooltjes en donkere bosvruchten. Deze wijn is harmonieus met elegante smaken en een wat droge afdronk.

Benodigdheden (4)

  • 4 aubergines
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 3 tenen knoflook gesnipperd
  • 800 gr gepelde tomaten in blik
  • 250 gram Mozarella di buffala
  • 100 gram geraspte parmezaanse kaas
  • Verse basilicum blaadjes
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding

Fruit de gesnipperde ui en knoflook aan in een grote koekenpan en voeg de tomaten hieraan toe. Laat het geheel lekker pruttelen op een laag vuur.

Snijd de aubergines in lengte in plakken en bestrooi met zout. Laat de aubergines voor ongeveer 20 min staan in een vergiet. Spoel de aubergines plakken schoon en leg ze te drogen op keukenrol.

Verhit olie in een pan en bak de plakken aubergine bruin. Laat de plakken uitlekken op keukenpapier.

Snij de bollen mozarella in plakken.

Leg de plakken gebakken aubergine dakpansgewijs in een ovenschaal. Schep hier genoeg tomatensaus overheen zodat de schijven bedekt zijn. Verdeel een bol mozarella en leg op elk schijfje en vers blaadje basilicum.

Leg weer een laag aubergine plakken hierover heen. Schep weer saus eroverheen en verdeel de tweede bol mozarella in schijven over de saus en leg hier weer blaadjes basilicum op.

Eindig met een laatste laag van de aubergines en verdeel de geraspte parmezaanse kaas hierover heen.

Zet de ovenschaal in een op 190 graden voorverwarmde oven en laat voor 30 minuten sudderen.

Bon apetite!

Recent bekeken wijnen

Numero-V Nieuwsbrief