Dronken abrikozen

Dronken abrikozen

Dronken abrikozen worden meestal gemaakt met gedroogde abrikozen die een nacht in brandewijn worden geweekt. De gedroogde abrikozen zijn vaak wat zoeter. Deze versie van dronken abrikozen hebben we gemaakt met verse abrikozen.

Verse abrikozen zijn niet het hele jaar verkrijgbaar dus dit is het perfecte zomerse toetje. In plaats van brandewijn hebben we VinSanto gebruikt en hierdoor krijgen de dronken abrikozen een Italiaans tintje.

Je kan de abrikozen in de grillpan bereiden of op de barbeque. Als je van te voren weet dat het mooi weer word kan je de abrikozen in de middag al in de marinade van VinSanto en honing leggen. Als je de dronken abrikozen dan op de barbeque bereid dan heb je een mooie combinatie van smaken van de VinSanto, honing, abrikozen en de rooksmaak van de barbeque.

 

DE WIJN ERBIJ

De abrikozen worden vanzelf sprekend gemarineerd in VinSanto maar het is natuurlijk superlekker om een glaasje VinSanto te serveren bij dit lekkere gerechtje. Wijn hebben een lekker VinSanto van San Felice in ons assortiment die wij hier bij schenken. De wijn heeft een medium amber kleur en heeft geuren van gekonfijte abrikozen, caramel en noten. In de smaak herken je absoluut de geuren terug.

Benodigdheden (per persoon)

  • 3 verse abrikozen per persoon
  • Honing
  • Vin Santo
  • Takjes tijm of Rozemarijn
  • Grilpan of BBQ
  • Klontje roomboter (optioneel)

Bereiding

Snij de abrikozen aan een kant in, zodat je de abrikozen makkelijk kan ontpitten. Let erop dat je ze niet helemaal doorsnijd. Leg ze vervolgens in een diep bord of kom. Giet de VinSanto over de abrikozen zodat ze voor de helft onder staan, of helemaal, afhankelijk van hoe dronken je abrikozen wilt hebben.

Giet de honingover de abrikozen en laat dit ongeveer een uur staan. Je kan de abrikozen ook een hele nacht laten staan of zelfs een paar dagen. Hoe langer je de abrikozen laat staan hoe meer de VinSanto in de abrikozen trekt.

Vet de grilpan in of leg de abrikozen op een grilbak voor op de bbq en gril ze aan beiden zeiden zodat deze een mooi bruin kleurtje krijgen.

Als de abrikozen een mooi kleurtje hebben haal ze dan uit de pan, leg drie abrikozen per persoon op een bord en steek er een takje tijm of rozemarijn in. Giet de VinSanto gemengd met de honing over de abrikozen.

Als extra kan je eventueel een klontje boter toevoegen.

Buon Apetito!

Numero-V Nieuwsbrief