Laat de wijn maar walsen

Laat de wijn maar walsen

Als je geïnteresseerd bent in wijn dan ga je misschien af en toe eens naar een wijnproeverij. Hoe meer wijn je proeft hoe beter je weet wat je lekker vindt. Numero-V organiseert zelf regelmatig wijnproeverijen en er zijn altijd mensen die beginnen met ‘Ja, sorry, maar ik heb geen verstand van wijn’. Dat hoeft ook niet, zolang je maar leert te ontdekken wat je lekker vindt. Als je voor het eerst naar een wijnproeverij gaat zal je best een hoop vragen hebben, schaam je niet en stel je vragen.

 

Je eerste wijnproeverij

En daar sta je dan op je eerste wijnproeverij. Om je heen zie je mensen geïnteresseerd naar hun glas kijken of aan hun glas ruiken, wat niet raar is. Door aan je wijn te ruiken kom je erachter of de wijn goed ruikt. Om naar je wijn te kijken, kan je zien of de wijn helder is maar ook wat voor kleur deze heeft. Ook zie je verschillende mensen hun glas met de wijn erin ronddraaien. Dit ronddraaien heet walsen.

 

Wals away!

Iedereen heeft zijn eigen unieke manier om wijn te walsen, en dat is prima. Sommige mensen laten de bodem van het glas stevig op de tafel staan en maken een paar cirkels met de bodem van het glas op de tafel, terwijl andere hun wijnglas oppakken en lichtjes hun pols heen en weer laten gaan en dus kleine cirkels in de lucht draaien. Dan zijn er ook nog mensen die heel erg overdreven de show willen stelen met grote bewegingen alsof ze klaar staan om een stier te vangen met een lasso. Wij raden je aan om deze laatste manier van walsen meteen te vergeten.

 

Door het walsen van de wijn wordt er meer zuurstof aan de wijn toegevoegd waardoor er meer aroma’s vrijkomen. Hierdoor komen de heerlijke geuren van citroen, kruisbes, en gele appel vrij in witte wijnen. In rode wijnen kan je geuren van rode vruchten zoals bessen kersen, maar ook vanille of kaneel leren herkennen.

 

Als je het walsen van wijn wilt oefenen, probeer het dan eerst eens met een wijnglas gevuld met water. We weten namelijk allemaal wat er kan gebeuren als je rode wijn morst op je favoriete kleding. Probeer de verschillende technieken van walsen gewoon uit, je merkt van zelf welke manier het beste bij jou past en als je het eenmaal onder de knie hebt, merk je dat je met alle soorten dranken in je glas staat te walsen.

 

In de video hieronder hebben wij het wijnwalsen vast even voor gedaan

 

Uitzondering op de regel

Er zijn wel een paar uitzonderingen. Champagne, Prosecco en andere mousserende wijn kan je beter niet walsen, want dan sla je de bubbel plat, letterlijk wals je de bubbel uit je glas.

 

Veel wals plezier!

 

P.S.: als het weer kan hopen wij je natuurlijk weer snel op een van onze wijnproeverijen te verwelkomen.

Recent bekeken wijnen

Numero-V Nieuwsbrief