Italiaanse kazen en wijn

Italiaanse kazen en wijn

Italiaanse kazen en wijn

‘Kaas is nog lekkerder bij wijn’ of liever gezegd, ‘wijn is nog lekkerder bij kaas’. Als je de juiste wijn bij de juiste kaas weet te combineren kan je tot hemelse smaken komen. De perfecte wijn-spijs combinatie!

Iedereen kan wel een Italiaanse kaas of een Italiaanse wijn opnoemen. Bij de wijnen worden onder andere de Chianti, Pinot Grigio en Prosecco genoemd. De meest bekende Italiaanse kazen zijn Parmezaanse kaas en Mozzarella. Er zijn per regio nog veel meer kazen te benoemen. Andere bekende kazen zijn Gorgonzola, Pecorino, Mascarpone en Ricotta.

Een wijsheid is dat de wijn uit een bepaald gebied perfect samengaat met producten uit datzelfde gebied. Dat is deels waar, maar wij hebben een paar combinaties die niet per se voor de hand liggen. Je moet ze gewoon proberen.

 

Pecorino met Pecorino

Pecorino is een schapenkaas. De naam is afgeleid van Pecora, wat schaap betekent. Er zijn veel soorten van jong tot oud en met kruiden en truffel. Pecorino wordt in het hele land gemaakt maar elke streek heeft zijn eigen variant. Pecorino gaat heel goed samen met witte wijn gemaakt van de Pecorino druif. Deze wijn ruikt licht gekruid en gaat prima met het ziltige van de kaas. Probeer de Vore Pecorino van Murola maar eens.

 

Barolo en truffel

Barolo is een van de ‘Bad boys of Italy’, een van de koningen onder de wijn uit Piemonte. De truffel is ook zo’n product. 500 gram witte truffel kan als zo’n 1.000 euro kosten. Truffel is lekker maar niet te veel. Probeer eens een rundcarpaccio met wat Rucola, Parmezaanse kaas en vlokken van Truffel. Heerlijk! En daar dan een glas Barolo bij. Je wilt niks anders meer.

 

Piromafo met Gorgonzola picante vs Piromafo met Truffel risotto

De Piromafo is een van onze favoriete wijnen, voor mensen die ons kennen is dit geen geheim. Piromafo is vuurwerk in de mond, complex van smaak. Het is een rode wijn van de Negroamaro druif uit Puglia. Een stevige wijn die ook perfect bij Tagliatta en ander mooi rood vlees gaat.

Piromafo met Gorgonzola Picante is een combinatie die we bij toeval hebben ontdekt tijdens een wijnproeverij. Dit was en is dé combinatie. De pittige smaak van de Gorgonzola wordt zachter door de wijn. De wijn blijft prima op smaak.

Restaurant de Kruidfabriek (voorheen Lute) in Ouderkerk aan de Amstel heeft een heerlijke truffel risotto op de kaart staan. Samen met de restaurant manager hebben we de risotto samen met de Piromafo geproefd en we zijn tot de conclusie gekomen dat dit een heerlijke combinatie is.

 

Chianti met Parmezaanse kaas

Een Italiaanse wijn die men natuurlijk al lang kent is de Chianti. De wijn die jaren in rieten mandjes verkrijgbaar was en eigenlijk niet te drinken. De Chianti’s van nu zijn kwalitatief mooie rode wijnen met zachte tannines. Daar past Parmezaanse kaas prima bij. Een heerlijk glas Chianti van Tenuta Cantagallo bijvoorbeeld. Daarbij een plankje met Parmezaanse kaas met een mesje zodat je de stukjes lekker kunt afbrokkelen. Perfect duo!

 

 

bron foto: ciaotutti.nl

Numero-V Nieuwsbrief