Een wijnvoorraad aanleggen en de kunst van bewaren

voorraad aanleggen

Ok…! Je vergaart steeds meer kennis over wijn en je noemt jezelf intussen een wijnliefhebber. Je weet wat je lekker vindt en je droomt steeds vaker van je eigen wijnkelder. Het is natuurlijk ook prachtig om de wijnen die je lekker vindt binnen handbereik te hebben zodat je een fles kan pakken als je zin hebt in die speciale wijn. Maar let op, niet alle wijnen zijn bewaarwijnen. Het is toch zonde om erachter te komen, dat die ene wijn na 5 jaar bewaren niet meer te drinken is en dat je er ook nog 12 flessen van hebt liggen.

 

Detaillistisch werk

Ga bij het aanleggen van een wijnvoorraad gedetailleerd te werk. En laat je vooral goed informeren. Die witte wijn met schroefdop die zomers op het terras zo heerlijk weg drinkt is naar alle waarschijnlijkheid geen bewaarwijn. Wijnen met schroefdop zijn over het algemeen bedoeld om jong te drinken. Een schroefdop duidt vaak op jong en fruitig, zeker als de wijn uit Europa komt.

 

Bewaren

Maar even een stapje terug. Want voordat je een voorraad gaat aanleggen is het belangrijk om na te denken over de ruimte waar je de wijnen wilt gaan bewaren. Heb je er wel ruimte voor of is het alleen nog maar een grote droom? Wijn blijft het best van kwaliteit als de flessen liggen in een donkere ruimte bij een stabiele temperatuur van ongeveer 15°C.

De flessen moeten liggen zodat de kurk altijd vochtig blijft. Anders droogt de kurk uit en kan de wijn gaan lekken. Daar gaat je voorraad.

Als de wijn bewaard wordt in een lichte ruimte dan heeft dit invloed op de kleur van de wijn maar ook op het verouderingsproces. Door de wijn aan veel licht bloot te stellen gaat de wijn sneller oxideren, en dus in kleur, geur en smaak achteruit. Dus bewaar de wijn in een donkere en koele ruimte.

 

Temperatuur

Wijn blijft het beste bewaard bij een stabiele temperatuur tussen de 10 en de 15°C. Het allerbelangrijkste is dat de temperatuur niet verandert. Want ook schommelingen in de temperatuur hebben invloed op de kwaliteit van de wijn. Zorg er vooral voor dat de temperatuur niet boven de 18 graden komt. Een plek naast een koelkast, wasmachine, droger of verwarming is dus geen geschikte plek.

Je kan tegenwoordig ook voor niet al te veel geld een wijnkoelkastje kopen. Deze zijn verkrijgbaar voor opslag vanaf 6 flessen dus je kan klein beginnen. Wil je groter beginnen dan kan je wellicht een koelkastje kopen met twee compartimenten waar je per compartiment de temperatuur kan regelen. Dus een deel voor witte wijn en een deel voor rode wijn.

 

Keuzes

Je hebt je wijnkoelkastje gekocht of je wijnkelder ingericht en dan is nu de tijd aangebroken om je wijnen te gaan inslaan. Maar wat zijn dan geschikte wijnen om te bewaren? Vergeet die fruitige terraswijn, die moet je jong drinken en binnen een half jaar verorberd hebben.

Het allerbelangrijkste is dat je wijn koopt die je lekker vindt. Dus koop geen Merlot als je Merlot helemaal niet lekker vindt. Ga naar proeverijen en ontdek wat je lekker vindt. Niets is zo belangrijk als smaak. Begin bijvoorbeeld met wijnen van één land, zo kan je beter focussen.

Wijnen die zeker een paar jaar kunnen liggen, zijn wijnen die tijd nodig hebben gehad om in de fles te komen. Wijnen die op hout gerijpt zijn hebben vaker meer potentieel om goed te blijven en misschien zelfs nog verder te ontwikkelen in de fles. De smaak kan daardoor soms nog beter worden. Dit geld voor zowel rode als witte wijn.

 

Frankrijk

Frankrijk is het bekendste wijn producerende land. Typische witte Franse bewaarwijnen zijn Chablis, Meursault, Puligny en de zoete wijn Sauternes. Typische rode bewaarwijnen zijn wijnen uit de Bordeaux, Borgogne en Cotes du Rhone. Koop nou niet meteen een Petrus want dan is je budget ook meteen verdampt.

 

Duitsland

Ook uit Duitsland komen mooie met name witte bewaarwijnen. Riesling staat met vlag en wimpel bovenaan de lijst. Riesling is een eeuwenoude druif waar in de 15e eeuw al over geschreven werd. In tegenstelling tot veel witte wijnen is een echt goede Riesling erg lang houdbaar.

Duitsland staat ook bekend om de productie van kwalitatief goede zoete witte wijnen. De Trockenbeerenauslese waarvan de druiven edele rotting hebben gehad. Zoet en veel suiker vergaat niet!

 

Italië

Ja natuurlijk heb je ook Italiaanse bewaarwijnen. De ‘Bad Boys from Italy’ bijvoorbeeld Barolo, Barbaresco en Amarone. En de Chianti en Bolgheri Rosso uit Toscane. Zo kunnen we nog wel even doorgaan omdat het aanbod van wijn in Italië zo verschrikkelijk groot is. Numero-V heeft ook een aantal mooie Italiaanse bewaarwijnen in het assortiment. Een van onze favoriete bewaarwijnen is Piromafo van Valle del’Asso uit Puglia. Tijdens een bezoek aan de wijngaard hebben wij 5 verschillende jaargangen van deze wijn mogen proeven. Van 1999 tot en met 2011. Het bijzondere was dat de wijn uit 1999 nog steeds heel veel smaak had. De wijn was weliswaar iets geoxideerd en had niet de geur die de wijn uit de nieuwere jaargangen wel had. De smaak was vol en rook iets zoetig.  Ook de Barolo van Dogliotti kan je nog even laten liggen. 7 jaar na de oogst kan deze wijn op zijn top zijn. Wij verkopen de Barolo met jaargang 2013, dus in 2020 heb je gewoon een hele mooie wijn.

 

Wil je beginnen met het aanleggen van een wijnvoorraad maar je komt er niet helemaal uit dan kan je ons altijd benaderen en kunnen wij je helpen met het maken van een mooi begin.  We geven ook advies over wijnen uit andere landen dan Italië.

 

Hieronder nog even een overzicht van alle mooie bewaarwijnen die Numero-V verkoopt:

Colle Massari Bolgheri Rosso

Zizzolo Bolgheri Rosso, Fornacelle

Chianti Classico, San Felice

Rosso di Montalcino, San Felice

San Felice Brunello di Montalcino

Amarone

Rosso Morgia la Festa

Collio Merlot, Pascolo

Colle Massari Grattamacco Bianco

Collio Malvasia, Pascolo

 

 

 

Recent bekeken wijnen

Numero-V Nieuwsbrief