De wijntrends voor 2019

Wijntrends 2019

De wijntrends voor 2019

Je zou het eigenlijk verwachten in de zomer, maar dit jaar is januari de droogste maand van het jaar. Met Dry-January is een initiatief begonnen om in januari geen alcohol te nuttigen. Goed initiatief natuurlijk om geen of weinig alcohol te drinken.

Mocht je toch trek hebben in een wijntje neem dan een wijn met een lager alcoholpercentage. Probeer bijvoorbeeld eens de Moscato d’Asti of de Sangue di Giuda, mooie frisse beetje zoetige wijnen met 5 à 6% alcohol.

Orange wine

Er wordt al een tijdje gesproken over Orange wine. De ‘oranje’ wijn wordt ook steeds populairder. Maar wat is orange wine en waarom is het zo populair? Orange wijn wordt net als rode wijn gemaakt. Tijdens het gistingsproces weken de schillen mee, die een specifieke donkergele of oranje gloed afgeven. Door het mee weken van de schillen krijgt de wijn wat meer complexiteit, een beetje tannines erbij en je hebt toch best een speciale wijn. En hoe smaakt orange wine dan wel niet? Orange wijn heeft meer kruidigheid en complexiteit dan witte wijn maar is veel zachter van smaak dan rode wijn. Verwacht hints van citrusvruchten en tropisch fruit. Wij hebben ook een mooie orange wine in ons assortiment. De Trebbiano van Vinica uit de Molise. Tevens een natuurwijn.

Vegan wine                                                                                            

Wijn wordt toch gemaakt van druiven en is toch gewoon veganistisch? Dat zou je denken inderdaad maar niets is minder waar. Na het proces van wijn maken zitten er allerlei kleine deeltjes in. Dit zijn hele kleine stukjes druivenschil of andere stofjes die door het wijn maak proces komen. Omdat consumenten lastig zijn, willen veel producenten hun wijn helder op de markt brengen. De wijnen moeten dus geklaard worden. Dit klaren gebeurt traditioneel met eiwit of met vislijm. Maar als je veganist bent, wil je geen producten waar iets van dieren in verwerkt zit. Echte vegan wine wordt geklaard met een soort klei of een stof die Sodic-geactiveerde bentoniet heet. Een stof met een hoog puurheid gehalte en een stof die speciaal ontwikkeld is om wijnen diervrij te houden.. Een andere manier is om alle stofjes en restjes te laten zakken naar de bodem van de vaten voordat er gebotteld wordt. Dit laatste maakt de wijn echter wel duurder. Qua smaak is er overigens niets mis met troebele wijn. Binnenkort hebben wij ook vegan wijn in assortiment maar daar later meer over.

 

En dan ook nog…

Wijn labels worden met het jaar creatiever. Wijn in blik doet zijn intreden, voordeel, blik is goedkoper dan glas. Wijnen uit vergeten wijnlanden zoals Moldavië, Slovenië, Hongarije en Griekenland.

 

Numero-V Nieuwsbrief