Beroemde wijnen en ondergeschoven kindjes

Beroemde wijnen en ondergeschoven kindjes

Beroemde wijnen

Elk wijn producerend land heeft wel een aantal beroemde wijnen die in de picture staan. Rioja uit Spanje of Chianti uit Italië. Sommige landen pretenderen echter dat al hun wijn beroemd is, we noemen geen namen maar het land waar we het over hebben ligt onder België en boven Spanje.

Er zijn een aantal wijnen die zo pretentieus zijn dat er behoorlijk wat geld voor neer gelegd moet worden. Het hangt er ook helemaal van af welk wijnhuis de wijn geproduceerd heeft. Want een Petrus kan zomaar 5.000 euro kosten maar wijn van een wijnboer van het naastliggende land kan misschien maar max 25 euro voor zijn wijn krijgen. Dit heeft hoofdzakelijk met terroir en regelgeving te maken maar vooral heel veel met marketing. Daarnaast is de vraag van een Petrus hoger dan het aanbod.

Ieder jaar wordt er een lijst met de 50 duurste wijnen ter wereld uit gegeven en wat vooral opvalt is dat de wijnen voor 75% uit Frankrijk komen en de rest uit Duitsland en een enkeling uit de Verenigde Staten. Welke beroemde wijnen kennen we eigenlijk en wat maakt ze zo speciaal?

 

De Diva

De wereld ziet wijn uit Frankrijk als de beste en beroemdste wijn ter wereld. Vooral vanuit Amerika is dit een veelgehoorde kreet. Iedereen die SOMM heeft gezien weet precies waar Domaine Romanee-Conti ligt. Want volgens de sommeliers in opleiding in deze documentaire komt daar de beste wijn vandaan. Als je in de top 10 van wijnen van de wereld kijkt dan zijn 8 daarvan al Frans. Het is niet zo dat daar per se de beste wijnen vandaan komen, maar het geeft wel stof tot denken. Veel van deze wijnen zijn al lang geleden gebotteld en zullen nooit een wijnglas van binnen zien. De wijnen worden niet gedronken en blijven in de fles en veranderen voor zeer hoge prijzen van eigenaar tijdens exclusieve wijn veilingen. Dit geld met name voor wijnen van onder andere Chateau d’Yquem, Wijnen van Domaine Romanee-Conti, Chateau Cheval Blanc en Chateau Lafite. De goedkoopste wijn van bovengenoemde wijnhuizen ligt zo rond de 500 euro in de uitverkoop. De duurste is zo’n 25.000 euro voor een wijn van Domaine Romanee-Conti. En dan hebben we het alleen nog maar over wijnen die je zo in de winkel kan kopen.

 

Het kleine broertje

Italië is een beetje het kleine broertje wat niet mee mag doen, maar Italië is het land wat de meeste wijn ter wereld produceert. Veel wijnen uit Italië zijn gewoon niet bekend maar het land produceert een aantal wijnen die iedereen kent. De meest beroemde wijnen uit Italië zijn Barolo, Barbaresco en Amarone en worden ook wel de ‘Bad Boys of Italy’ genoemd. Daarnaast heb je nog Prosecco en natuurlijk Chianti. Een aantal bekende wijnhuizen in Italië zijn wereldberoemd geworden met hun wijn zoals Tenuto San Guido die de Sassicaia produceert. Sassicaia is een Super Tuscan, uit de Bolgheri streek in Toscane. Deze wijn bestaat voornamelijk uit druiven van, jawel, Franse origine, namelijk Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Sassicaia is een zeer hoogwaardige en lekkere wijn die makkelijk de wedstrijd van een goede Franse Bordeaux kan winnen en de prijs-kwaliteit is iets meer down-to-earth dan zijn Franse evenknie. Voor 95 euro heb je al een fles uit 2015. Hoe ouder hoe duurder maar boven de 500 euro komt deze hele mooie wijn niet. Een van de andere beroemde wijnen is de Amarone. Amarone wordt vaak besteld en gedronken alleen al voor de naam. En dit geld eigenlijk ook voor zijn broers Barolo en Barbaresco. Het zijn bekende namen en het zal dus wel goed zijn maar er zijn ook veel producenten die deze wijnen veel te tannineus maken waar je soort van droge leren lap in je mond aan overhoud. Maar wat maakt het uit?! Het is tenslotte een Barolo! Numero-V verkoopt alle drie en we kunnen je verzekeren deze zijn lekker kijk snel in onze wijnshop voor de Barolo, Barbaresco en Amarone.

 

Royaal bekend

Spanje is als wijnland vooral bekend van de Rioja. Mooie rode volle wijnen die voor 80% uit de tempranillo druif bestaat. Vega Sicilia is een hierin een wijnhuis dat uitblinkt in wijn en prijs. Ze produceert al onafgebroken sinds het midden van de 19e eeuw topwijnen. Het was de lievelingswijn van o.a. Winston Churchill en prins Charles van Engeland. Dat is natuurlijk meteen hele goede marketing die je wijn groot kan maken. Het wijnhuis is eigendom van een van een van de leden van de Rothschild familie. Net als de Italiaanse beroemde wijnen zijn deze in verhouding tot de Franse wijnen schappelijk geprijsd. Voor ongeveer 100 euro kan je een fles bemachtigen.

 

Ondergeschoven kindjes

Naast bovengenoemde wijnen zijn er nog een aantal hele mooie semi-beroemde wijnen die absoluut de moeite waard zijn. Uit Hongarije komt de Egri Bikaver. Een stevige stoere wijn die ook wel bekend staat als stierenbloed. Vanaf 10 euro kan je deze wijn al kopen. En het is absoluut geen miskoop en doet niets onder voor zijn andere beroemde vrienden uit Frankrijk, Italië en Spanje. Opvallend is dat de beroemdste wijnen rood zijn. Maar zijn er dan nog beroemde witte wijnen? Jazeker, de Riesling. Deze wijn werd rond 1400 al geproduceerd door onder andere Staatsweingut Kloster Eberbach. De Rieslings van Egon Muller zijn wereldberoemd en de Egon Muller Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese gaat voor maar liefst 7.726 euro over de toonbank. Het kan goedkoper, van het zelfde wijnhuis heb je een Riesling Beerenauslese voor 2.515 euro per fles.

Recent bekeken wijnen

Numero-V Nieuwsbrief