Wijntrends 2021

Wijntrends 2021

Wijntrends 2021

2020 is natuurlijk een heel gek jaar geweest en het begin van 2021 zal niet heel anders zijn. In 2020 is de wijnconsumptie voor thuis behoorlijk omhoog gegaan. Mensen zitten thuis en willen het gezellig maken. Wat een crisis al niet kan doen voor de online- en wijnverkopen.

 

Oude wereld

Qua nieuwe trends in de wijnwereld verandert er niet heel veel ten opzichte van vorig jaar. Er zijn wel een aantal bijzonderheden te melden. Eén daarvan is dat verwacht word dat de wijn uit de ‘oude wereld’ meer in trek zal zijn dan wijnen uit andere delen van de wereld. Bij crises zie je vaak dat de mens terug grijpt naar traditie. Men wil meer kwaliteit in plaats van goedkope weg drinkertjes. De verwachting is dan ook dat de wijnen uit Frankrijk, Spanje en Italië in aandeel zullen stijgen.

 

Wijnkaart

We hopen natuurlijk dat de horeca snel weer open zal gaan en dat we weer kunnen genieten van heerlijke gerechten met daarbij een goed glas wijn. In de horeca worden de wijnkaarten juist compacter en is de ‘wijnbijbel’ dan ook een beetje verleden tijd. Ook zal de consument meer per glas gaan bestellen in plaats van een volledige fles wijn te laten aanrukken.

Overigens verwacht men wel meer variëteit in druifsoorten en is de consument kritisch en wil men wel eens wat anders dan de standaard Sauvignon, Chardonnay en Pinot Grigio. Dus een mooie uitdaging voor de horeca, een compacte wijnkaart met interessante verrassingen.

 

Minder alcohol consumptie

Vorig jaar schreven we ook al over de minder alcohol trend. Dit jaar verwachten we ook dat mensen minder alcohol gaan drinken. De alcohol vrije wijnen zijn nog steeds niet te drinken (volgens wijnkenners) en niet te vergelijken met echte wijn, dus gaat men op zoek naar andere drankjes, vooral Cider, Kombucha en wijn en bier met een laag alcohol percentage zal dit jaar meer in trek zijn. De echte wijnliefhebber zal de wijn niet zo snel de deur uit bonjouren, maar er zal wel meer naar kwaliteit gekeken worden.

 

Prosecco en Cava

Er zal meer vraag zijn naar Prosecco en Cava ten opzichte van de Champagne. Prijs is hierbij toch wel de grootste reden. Had je in het verleden nog te maken met massaproductie en bocht, tegenwoordig is de kwaliteit van Prosecco en Cava de afgelopen 10 jaar behoorlijk verbeterd. Kunst is om naar de pareltjes onder de Prosecco en Cava te zoeken om tot de unieke bubbel ervaring te komen. Numero-V heeft ook een mooie Prosecco’s in het assortiment, Prosecco van Santa Margherita

 

Rosé

Vorig jaar schreven we het al. Rosé is aan een ware opmars begonnen. Daar waar in het verleden nogal eens gerefereerd werd naar een vrouwendrankje, word de rosé steeds meer als een ‘echte’ wijn gewaardeerd. Om maar zo te zeggen de rosé word volwassen. Numero-V zal dit jaar ook meer rosé’s aan het assortiment gaan toevoegen, daar zijn we al druk mee bezig dus als hier een update over te melden valt, zullen we dit ook zeker doen.  Kijk voor ons rosé overzicht in onze wijnshop.

 

Wij kijken in ieder geval positief naar het wijnjaar 2021 en wensen een ieder een fantastisch mooi wijnjaar!

 

Numero-V Nieuwsbrief