Wijntrends 2020

Wijntrends 2020

Wijntrends 2020

Ieder jaar stellen we ons dezelfde vraag. Wat zijn de wijntrends voor het nieuwe jaar? In 2017 werd de orange wine nog geïntroduceerd en is here to stay! 2016 was het jaar van de blauwe Chardonnay. Verrassend genoeg hebben we de afgelopen twee jaar nog amper blauwe wijn meer gesignaleerd. De echte wijndrinker zal waarschijnlijk nooit alcohol vrij gaan drinken maar dat er steeds meer vraag naar alcohol vrij of minder alcohol is, staat als een feit boven water. De natuurwijnen en vegan wijnen zullen nog meer marktaandeel gaan winnen.

 

Rosé

Rosé is een beetje het ondergeschoven wijnkindje. Maar word in 2020 de wijn om te drinken. Het is natuurlijk een superzomerwijn dus dit zal dan ook het seizoen zijn waar je er volop van kan genieten. Veel mensen vinden het geen volwaardige wijn. Het idee leeft dat hoe donkerder de rosé hoe zoeter deze is. Dit kan meteen naar het land der fabels worden gestuurd. Hoe donkerder de wijn, hoe langer de schillen hebben mee gerijpt. Maar er is in veel landen heel goede rosé te verkrijgen. Meest populair is nog steeds de Provençaalse variant. De verwachting is zelf dat de rosébubbel deze zomer het helemaal gaat maken. Kijk voor ons rosé overzicht in onze wijnshop. Daarnaast zullen we dit jaar een nieuwe rosé uit Toscane introduceren.

 

Natuur

Natuurwijnen en veganwijnen winnen langzaam meer terrein in de wijnwereld. Natuurwijnen worden gemaakt zonder chemische toevoegingen en zo min mogelijk toegevoegd sulfiet. De druiven van natuurwijn worden biologisch of biodynamisch verbouwd. Een van onze leveranciers Azienda Agricola Vinica maakt alleen maar natuurwijn en is bij ons verkrijgbaar.

 

Vegan

Ja ja, we hebben het al eerder gemeld maar vegan wijnen worden steeds populairder. Wat is vegan wijn dan eigenlijk? Als wijn gemaakt is, zitten er heel vaak allerlei kleine deeltjes in van de druif. Wij consumenten willen graag heldere wijn en daarom word de wijn geklaard (gefilterd). Traditioneel gebeurt dit met dierlijk eiwit of vislijm. Steeds vaker word deze dierlijke filter vervangen door natuurlijke filters zoals sodic-geactiveerde bentoniet. Een stof met een hoge puurheid en een stof die speciaal ontwikkeld is om wijnen diervrij te houden. Onze leverancier I Feudi di Romans is vorig jaar begonnen met het ontwikkelen van een vegan wijnlijn. Zodra we de wijnen in ons assortiment hebben dan laten we dit zeker weten.

 

Piquette

In de alcohol lage trend verwachten wij dat Piquette een nieuwe trend in de wijnwereld zal worden. Het is eigenlijk geen wijn maar een bijproduct. Piquette word gemaakt van de overblijfselen van druiven na de persing, zoals de schilletjes, pulp, takjes en druivenpitten. De overblijfselen worden nogmaals geperst en dan word er water toegevoegd aan de drank. Vroeger werd het ook wel veel gedronken door de plukkers op de wijngaarden.

Piquette voldoet aan alle huidige trends:
– Het alcohol gehalte is zeer laag
– Piquette is zeer goedkoop te produceren en dus goedkoop te verkrijgen
– Het is klimaatneutraal en duurzaam, het word gemaakt van van de overblijfselen van de druiven na persing
– Piquette heeft een lichte sprankel wat bijzonder trendy is op dit moment.

Piquette is nog niet overal goed verkrijgbaar en je moet er goed naar zoeken maar bij wildewijnen.nl verkopen ze de Piquette van Clos de Vignes du Maynes.

 

Wij wensen jullie een heel mooi wijnjaar!

Numero-V Nieuwsbrief