Stoere mannenwijn!

Stoere mannenwijn!

De Metroman is al een tijdje op de metro naar huis gezet, want de man van tegenwoordig is weer ruig en stoer. Mannen barbecueën, eten vlees, laten hun baard staan, fluiten naar vrouwen, kweken een buikje en drinken bier. Voor de man die liever wijn drinkt moet er robuuste wijn op tafel komen. Wijn met pit, body en veel smaak met andere woorden, stoere mannenwijn!

Een beetje man drinkt stierenbloed. Egri Bikaver is een stevige stoere Hongaarse wijn ook wel bekend als stierenbloed. De naam is ontstaan door een gerucht dat door Turkse soldaten werd verspreid tijdens de belegering van de stad Eger in 1592. Hongaarse soldaten dronken zich moed in met rode wijn, waarvan de Turken dachten dat het stierenbloed was. Het drinken van ‘stierenbloed’ zou de Hongaren onoverwinnelijk maken. Egri Bikaver is een blend van tenminste 3 druivenrassen, waaronder cabernet sauvignon en merlot. Een krachtige wijn met veel fruit, kruiden en specerijen. Het productieproces van de wijn mag alleen plaatsvinden in geregistreerde wijnkelders, daarnaast is de hoeveelheid most bepaald en moet de wijn in eiken vaten rijpen en mag de wijn pas na 1 november het jaar erop op de oogst gebotteld worden. Dit maakt het een robuuste wijn met veel aroma’s en smaak. Van wijnhuis St. Andrea is een mooie krachtige Egri Bikaver te verkrijgen bij anderewijn.nl

Barolo, Barbaresco en Amarone worden ook wel de ‘Bad Boys of Italy’ genoemd. Het zijn stevige, stoere en robuuste wijnen.  Zowel Barolo als Barbaresco zijn van de Nebbiolo druif gemaakt uit Noordwest Italië. De Barolo wordt ook wel de ‘koning van de wijn’ of ‘wijn van koningen’ genoemd.

Barolo wijnen zijn rijk van smaak met veel tannines en heeft een rijke complexe neus met aroma’s van van viooltjes, teer, wilde kruiden, kersen, truffel, tabak en pruimen. Barbaresco wijnen zijn eleganter en meer aromatisch met mooie diepgang en puurheid met het hart van donker fruit, witte peper en mineralen. Amarone is verfijnder van smaak met een stoer en robuust zoetje. Een volle krachtige wijn uit Veneto. Amarone word gemaakt van rondinella, corvina, covinone, molinara en croatina gemaakt. Na het plukken worden de druiven gedroogd waardoor het sap erg geconcentreerd wordt. Amarone word 18 maanden op hout gerijpt, dit levert een heerlijke rode wijn op. Het alcoholpercentage van deze wijn is vaak erg hoog. Over het algemeen is het alcoholpercentage van Italiaanse rode wijn zo rond de 14%. Een alcoholpercentage van 16% bij Amarone is niet ongebruikelijk, maar wel zwaar. Met recht een stoere mannenwijn.

Als stoere man mag je tegenwoordig ook een wijncollectie hebben. Een Franse wijn zoals Chateauneuf du Pape mag daar dan niet in ontbreken. Toen wij nog niets van wijn wisten, hoorden wij tijdens verjaardagen vaders onderling over deze wijn praten. Met elkaar, informerend naar de voorraad en welk oogstjaar ze in hun bezit hadden. Pas later kwamen we erachter dat het toch best een bijzondere wijn is. Er zijn 13 druiven die in aanmerking komen om in deze wijn verwerkt te worden. De wijnen zijn zeer krachtig en geconcentreerd met een uitbundige kruidigheid en verleidelijk fruit. De wijn kan jaren goed bewaard worden. Leuk om te krijgen maar ook om er een cadeau te doen aan bijvoorbeeld je vader. De Chateauneuf du Pape wijnen zijn niet goedkoop maar des te lekker als je deze jaren later tijdens een bijzonder moment de fles opent.

Zijn er dan geen manwaardige witte wijnen? Jazeker wel, we hebben een volle krachtige wijn gevonden. In Amerika zijn ze heel goed in het maken van volle vette Chardonnay wijnen. Wit met body dus! Wat is er mooier dan een wijn uit Amerika met Nederlandse roots. De Bernardus Chardonnay van de familie Pon. Deze wijn is goed verkrijgbaar in Nederland bij verschillende wijnwinkels.

Numero-V Nieuwsbrief