Feiten en fabels over wijn

Feiten en fabels over wijn

Feiten en fabels over wijn

Rode wijn is een van de oudste dranken in de wereld. Rode wijn word al zo’n 8000 jaar gedronken. Dit zou betekenen dat de mensheid over de jaren veel kennis heeft vergaard over deze drank. Toch?! Ja, als je wijnmaker bent misschien maar niet als je een normale doordeweekse wijndrinker bent. En zelfs als je een iets meer gepassioneerde wijndrinker bent dan weet je waarschijnlijk nog niet alle ins-and-outs van deze magistrale drank.

Dus we hebben een aantal feiten en weetjes voor je op een rij gezet. Mocht je na het lezen van dit artikel alsnog vragen hebben dan kan je het natuurlijk altijd vragen… we staan voor je klaar!

 

DE FEITEN

Wijn is een alcoholische drank gemaakt van het gefermenteerde sap van druiven. In principe kan je van elke fruitsoort wijn maken maar als je het over ‘wijn’ hebt dan is deze altijd gemaakt van druiven. Als er andere vruchten in verwerkt zijn dan heb je het over vruchtenwijn, pruimenwijn of bijvoorbeeld cranberrywijn.

Wijn wordt van specifieke druiven gemaakt. Er zijn wereldwijd zoveel verschillende druifsoorten waar wijn van gemaakt word. In Italië alleen al zijn dit er meer dan 2000. En dan hebben we meteen de exces te pakken want in Italië groeien de meeste verschillende druifsoorten in een land waar wijn wordt geproduceerd.

Witte wijn kan van blauwe druiven gemaakt zijn. Dit is zeker waar en het makkelijkst te vinden in de mousserende wijn. Denk aan Blanc de Noirs. Van Pinot Noir, een belangrijke druif voor mousserende wijnen geeft hele mooie witte wijnen. Een voorbeeld is Pinot Nero Frizzante van Cà Montebello.

 

DE FABELS

Van de sulfiet in wijn krijg je hoofdpijn. Dat is niet waar. Je krijgt van slechte wijn hoofdpijn. In iedere wijn zit sulfiet, omdat deze stof van nature in druiven zit. Maar veel wijnmakers voegen het ook toe omdat het helpt de wijn langer zijn smaak en kleur te behouden. Maar je kunt testen of je hoofdpijn krijgt van sulfiet: Neem een handje dropjes. Als je daar geen hoofdpijn van krijgt is het in orde. (of aardappelen, of paddenstoelen, of suiker, mosterd)

Wijn wordt beter als hij ouder word. Dit is waar voor een paar wijnen, maar voor heel veel wijnen niet.  Hout gelagerde wijnen, die zeker 12 maanden op hout hebben gezeten worden beter naarmate ze ouder worden. Maar meer en langer op hout betekent vaak beter. Maar veel wijnen die alleen op RVS tanks hebben gezeten en binnen het jaar gebotteld zijn, worden er niet beter op als je ze bewaard. Deze kunnen maar beter binnen 2 jaar gedronken worden. Dit geld voor rode, witte en rosé wijn.

Een wijn met schroefdop heeft nooit kurk. Dat is niet waar. Een wijn met een schroefdop kan ook een fout hebben, aangezien niet alle fouten in de wijn kurk gerelateerd zijn. Als het vat waar de wijn uit komt een schimmel bevat, dan komt dit in de wijn terecht. Dit kan zorgen voor een muffe geur. Dit benadeelt ook de smaak.

 

Zo kunnen we nog veel meer feiten en fabels op een rijtje zetten. Mocht je nog met een vraag zitten? Laat het ons weten via info@numero-v.com

Numero-V Nieuwsbrief