De perfecte wijn-spijs combinaties

De perfecte wijn-spijs combinaties

De perfecte wijn-spijs combinaties bestaan die eigenlijk wel? Ja zeker, die bestaan! Je kan natuurlijk gewoon een willekeurig glas wijn voor jezelf inschenken en daar iets bij eten en daar enorm van genieten. Maar als je de perfecte wijn-spijs combinatie hebt dan komt de wijn beter tot z’n recht en kan zorgen voor een ware smaak explosie in je mond.

Echt goed wijn-spijs combinaties maken is een kunst op zich. In restaurants stemmen sommeliers en chefs de wijnen af op de gerechten om tot de beste ‘pairing’ te komen. Maar je hoeft geen sommelier of topkok te zijn om te weten wat je lekker vindt. Probeer gewoon eens wat uit. Dan kom je er bijvoorbeeld achter dat bij Zalm en Tonijn een vette witte wijn of een lichte rode wijn het beste past. En dat de Pinot Grigio die je graag drinkt volledig in smaak vervaagd bij de vette vis. Zoals een oud gezegde zegt, oefening baart kunst.

 

De perfecte combinatie

Als je een gerecht hebt wat je graag eet, zet daar dan eens 2 of drie wijnen tegenover en kijk wat er gebeurt qua smaak van de wijn en het gerecht. Je kan het natuurlijk ook omdraaien door op zoek te gaan naar het perfecte gerechtje bij die ene wijn die je zo lekker vindt.

 

Klassiekers

Bij het bepalen van de ideale wijn-spijs combinatie kan je uitgaan van een aantal stelregels. ‘Groeit het samen dan gaat het samen.’ Dit is een eeuwenoude regel die eigenlijk altijd op gaat, in ieder geval voor Europese wijnen. Bepaalde druiven hebben namelijk een eigenschap waardoor deze heel goed samengaan met een bepaalde smaak in eten.

Gerechten met tomaat of een rijke tomatensaus gaan bijvoorbeeld perfect samen met een Chianti. Chianti wordt voor het grootste deel gemaakt van de Sangiovese druif. Witte asperges gaan goed samen met een Pinot Blanc of zoals ze in Italië zeggen een Pinot Bianco.

Een kruidige risotto uit Piemonte gaat perfect samen met een Gavi wijn uit dezelfde streek. Bij chocoladegerechten kan een glas Banyuls bijna niet ontbreken, allebei een zoetje en een bittertje. Oesters met Chablis, beiden zilt en mineralig. De Bolla Gialla, die wij verkopen gaat overigens ook zeer goed bij oesters.

 

Uitzonderingen

Er zijn natuurlijk ook een paar vreemde eenden in de bijt. Truffelgerechten worden vaak met een wijn geschonken op basis van de Nebbiolo druif. En terecht! Een Barolo met een truffel risotto is heerlijk.

Maar wij hebben een keer een weddenschap gemaakt met de manager van restaurant de Kruidfabriek waarbij wij beweerde dat de Piromafo van Cantina Fiorentino en de truffelrisotto die zij daar serveren perfect samen zouden gaan. Hij dacht dat de Negroamaro te zwaar zou zijn voor het gerecht. Maar niets bleek minder waar, de Piromafo past er perfect bij. Waar hebben we om gewed, niets meer dan de eer!

 

Kortom, eet en drink wat je lekker vindt en probeer op deze manier de perfecte wijn-spijs combinatie te vinden. En het is helaas zo, maar ieder mens proeft anders. Dus jouw perfecte wijn-spijs combi is heel persoonlijk!

Als je eventueel nog tips wilt. Kijk eens bij onze recepten. Bij al onze recepten geven we een wijn suggestie, misschien kan je daar eens mee oefenen.

Veel plezier!

 

Numero-V Nieuwsbrief