Biologisch, Biodynamisch en duurzaam

Duurzame wijn

Wij hebben zo’n super ‘uber’ bio-vriendin. Ze eet alleen maar biologisch, draagt alleen nog maar kleding die duurzaam geproduceerd is. Echt alles wordt gerecycled en ze is nog net niet veganistisch want ze eet nog wel af en toe een eitje maar dan moet het wel van een biodynamische scharrelkip zijn. Ze had een natuurwijn gedronken en vond het niet lekker en ze was diep teleurgesteld want gezien haar levensstijl zou de natuurwijn daar natuurlijk perfect in passen. Dus onze reactie, ‘maar waarom drink je dan geen biologische of biodynamische wijn?’ Maar ja wat zijn de verschillen eigenlijk tussen al die bio-wijnen?

Biologische wijnen

Biologische wijnen zijn de wijnen die gemaakt zijn van biologische geteelde druiven. Deze wijnen zijn vooral goed voor de natuur op de plaats waar ze geteeld worden. Goede druiven geven geen garantie op een goede of lekkere wijn. Ook omdat de wijnboer zorg moet dragen voor de kwaliteit die uiteindelijk in de fles komt. We hopen natuurlijk dat de wijnboer een goed hart heeft en echt een mooie biologische wijn wil maken en bij het verder proces ook heel puur werkt. Maar de bio-certificatie gaat alleen over de teelt van de druiven!

Natuurlijke wijnen

Natuurlijke wijnen zijn wijnen waar zo min mogelijk menselijke interventie heeft plaats gevonden. Er wordt geen sulfiet of andere stoffen aan toegevoegd. Omdat er geen sulfiet wordt toegevoegd bij de productie moet de omgeving waar de productie van de wijn plaatsvindt bijna zo steriel zijn als een ziekenhuis. Dit gaat ook vaak gepaard met erg vergaande methoden om de wijnen te bewaren, te klaren en te filteren. Na botteling moeten de wijnen constant op een lage temperatuur en stabiel bewaard worden. Dat is namelijk ten behoeve van de kwaliteit. En dat is juist een probleem want tijdens transport, in de wijnwinkel, supermarkt of bij mensen thuis worden de wijnen niet altijd op een constante temperatuur bewaard. Hierdoor kan er een spontane gisting in de fles ontstaan waardoor de wijn snel bederft. Daarnaast kan dezelfde wijn van ieder oogstjaar anders zijn.

Biodynamische Wijnen

En dan hebben we natuurlijk nog de biodynamische wijnen. Deze manier van wijn produceren komt misschien een beetje zweverig over maar dit is wel met volledig respect voor de natuur en het heelal. Bij biologisch-dynamische wijnbouw gaat men namelijk uit van de invloed van de hemellichamen op de groei van de gewassen. Voor en tijdens het verbouwen van de druiven houd men daarom rekening met de zogenaamde kosmische invloeden. De maan en andere planeten zouden grote invloed hebben op de natuur. De maan zou bijvoorbeeld niet alleen de getijstroom beïnvloeden, maar ook de waterhuishouding van gewassen. Zelfs met het oogsten van de druiven wordt hier rekening mee gehouden. Want het moet op precies het goede moment gebeuren. Het is niet makkelijk maar er zijn wijnbouwers die erin slagen om met deze methode uitstekende wijnen te produceren.

Dus het advies aan al onze bio-vriendinnen, Chili is heel goed in het produceren van biologische wijnen, die goed betaalbaar zijn en ook ruim verkrijgbaar, kijk maar eens bij de supermarkt. Natuurlijke wijnen zijn steeds meer verkrijgbaar maar nog niet op iedere hoek, maar nieuwe restaurants schenken ze steeds meer en Glou Glou in de Pijp in Amsterdam is een wijnbar die zich volledig gericht heeft op het schenken van natuurwijnen. Voor biodynamische wijnen moet je misschien iets meer zoeken maar er zijn genoeg websites waar je goede biodynamische wijnen kan kopen.

Bio-‘logisch’ bij Numero-V

Bijna alle wijnen die wij verkopen zijn ook biologisch geproduceerd en we hebben ook natuurwijn in het assortiment. De wijnen van Azienda Agricola Vinica zijn allen natuurwijnen. Geïnteresseerd kijk dan maar gauw wat wij te bieden hebben.

Numero-V Nieuwsbrief